Részecskeszűrő tisztítás Részecskeszűrő tisztítás

Mi is az a részecskeszűrő? 

Az EURO5-ös emissziós norma bevezetésével 2009-től forgalomba hozott dízel személyautóknál kötelező a részecskeszűrő használata. Angolul Diesel Particular Filter (DPF) bevezetése jelentősen megnehezítette a dízel gépjárműtulajdonosok életét és pénztárcáját. A szerkezet maga a gázolaj égéséből származó korommaradványt gyűjti össze és égeti el. Kiégetéséhez viszont egy regenerációs folyamathoz van szüksége, ami a felmerülő problémák forrása.


Mi az a regenerációs folyamat? 

Típustól függően különböző regenerációs folyamat során égeti el a rendszer a felgyülemlett kormot az alkatrészből. Ez lehet egy külön adalék használatával, egy injektorral, vagy a gázolaj utólagos befecskendezésével. 

Hogyan megy végbe a regenerációs folyamat? 

Mivel a részecskeszűrő a kipufogórendszer szerves része ezért, ha az eltömődik, a motor nem tud megfelelően működni, a regenerálás nem megy végbe. Ilyenkor a rendszer nem tudja a megfelelő teljesítményt leadni és a rendszerbe épített szenzor jelez majd a motor vészüzemmódba kapcsol, a műszerfalon kigyulladnak a visszajelző lámpák. A rendszer akkor tud megfelelően regenerálni, ha tankolásonként legalább egyszer egybefüggően, leállás nélkül 70 km/óra felett megyünk egy 100 kilóméteres országutas utat. Ilyenkor tud a szűrő megfelelően regenerálni. Napi 20-30 kilóméteres rövid utak esetén a folyamat megszakad, a rendszer szép lassan eltömítődik. 

Mi tegyünk, ha eltömítődött a rendszer? 

Elsőnek próbáljunk meg egy hosszabb autópályás utat, hogy a szűrő megpróbálja kiüríteni magát. Sajnos a tapasztalat az, hogy ez már ritkán tud segíteni a rendszeren, vagy ha még is, akkor is csak rövid ideig. A kiszerelt szűrő sem megoldás mert károsíthatja az EGR szelepet és a turbót is. Nincs más lehetőség, mint ki kell szerelni az egységet és megfelelő technológiával tisztítani kell a rendszert. A részecskeszűrő tisztítása 100.000 kilóméterenként ajánlott. Szervizünk diagnosztikai eszközökkel előszőr egy úgynevezett kényszerregenerálási folyamatot próbál meg közvetlen elindítani a gépkocsi vezérlőegységén keresztül, ami ha végbemegy, a rendszer ismét üzemképes állapotba kerül. Ha a telítettség már elért egy bizonyos határértéket, a folyamatot nem lehet elindítani, ezért a részecskeszűrőt ki kell szerelni és egy ultrahangos rendszerrel át kell tisztítani. Ez a művelet 2-3 napot is igénybe vehet.