Akkumulátor Akkumulátor

A modern gépjárművekben működő számos elektromos funkció működtetéséhez megbízható energiaforrásra van szükség, és ameddig erre a gépjármű villamos generátora nem képes, addig ez a feladat az akkumulátorra hárul. 

Mit kínálunk? 

Szervizünkben gyorsan és hatékonyan elvégezzük jelenlegi akkumulátora bemérését és ellenőrizzük állapotát. Amennyiben akkumulátora állapota szükségessé teszi, magas kényelmi és biztonsági igényeknek megfelelő minőségi, szervizelést nem igénylő, ismert márkájú akkumulátorral cseréljük. 


Miért fontos? 

A megfelelően feltöltött akkumulátor gondoskodik arról, hogy autónk akkor is ellássa feladatát, amikor a motorja áll, és a generátor nem termel energiát. Az akkumulátor feltöltött állapotban kerül az Ön járművébe, majd ott a generátor működése közben folyamatosan visszatölti a leadott energiát. Az akkumulátor a gépkocsi energiatárolója. Legfontosabb feladata: beindítani a járművet, de ezenkívül az akkumulátor szolgáltat energiát a gépjármű elektromos fogyasztóinak: riasztó, fényszóró, ablaktörlő, fedélzeti számítógép, ablak- és ülésfűtés stb. A nem megfelelően karbantartott akkumulátor lemerülhet, és így autónk a legváratlanabb pillanatokban hagyhat minket az út szélén – például nem indul be. 

Akkumulátor kisokos 

Hogyan kell karbantartani az autóban lévő akkumulátort? 

  • Az akkumulátort és a pólusokat tartsa tisztán és szárazon. 
  • Az akkumulátort ne tartsa feltöltetlen állapotban, mert az elektródák szulfátosodnak és tartósan károsodnak. 
  • Ügyeljen arra, hogy minden kisülést a lehető leghamarabb egy feltöltésnek kell követnie – tehát az autó motorja elegendő ideig járjon ahhoz, hogy az akkumulátor visszatölthesse magát a generátor segítségével.

Miért érdemes szakemberhez fordulni az akkumulátor cseréjekor? 

Ha nem szakértő módon cseréljük az akkumulátort, például felcseréljük a pólusokat, az az autó elektromos rendszerének meghibásodásához vezethet! Az újabb autókban a különböző speciális burkolatok, az akkumulátor különleges, nehezen megközelíthető helyen való elhelyezkedése miatt nem biztos, hogy házilag megoldható a csere. 

Mikor kell cserélni az akkumulátort? 

Az akkumulátorok ismételt töltésre és kisütésre alkalmas áramforrások. Az ciklusok száma azonban nem korlátlan, tároló képességük, kapacitásuk idővel csökken, ezért élettartamuk véges. Csere előtt mindig ellenőrizni kell, hogy az észlelt hibáért valóban az akkumulátor-e a hibás. Előfordulhat, hogy a generátor meghibásodott, így nem képes visszatölteni az energiát. De nem a generátor jelenthet egyedül problémát, az autóba szerelt nagyteljesítményű hifi-rendszer energiaigénye is akadályozhatja a visszatöltést, de a túl rövid megtett utak valamint egy zárlatos fényszóró. Az akkumulátor állapotát méréssel tudjuk ellenőrizni – amennyiben az indítóáram a gyári érték 70%-a alatt van, az eszköz cserére érett. 

Milyen akkumulátort válasszak az autómba?

Mindig az autónak megfelelő méretű és kapacitású energiaforrást kell választani. A gyár megadja a paramétereket, ezek figyelembe véve vásároljunk, a legjobb választás a gyári akkumulátor. A megfelelő indítóáram - mely nem keverendő össze az akkumulátor kapacitásával – megléte a legfontosabb, hiszen ha ezen érték alatti készüléket választunk, az autónk nem fog beindulni. 

Mikor kell különösen odafigyelni az akkumulátorra? 

Az akkumulátorok ideális működési hőmérséklete 20 Celsius fok. A téli időszakban emiatt jelentősen romolhat hatékonyságuk, energialeadási-képességük. A savas akkumulátorok minden egyes Celsius fok csökkenéskor 1%-ot veszítenek erejükből. Ajánlatos a téli felkészítés során ellenőriztetnie az akkumulátor állapotát, mert lehetséges, hogy egy generátorjavítást is el lehet kerülni ezzel. 

Mit jelent, hogy gondozásmentes egy akkumulátor? 

Az akkumulátor gondozásmentes, amennyiben normális hőmérséklet és az előírt feszültség mellett nem kell bele ioncserélt vizet utántölteni. Ha mégis ilyenre lenne szükség, akkor töltsön vizet a jelölésig (vagy 1 cm-rel a lemezek fölötti szintig), és vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel. 

Mire kell figyelni, ha mégis magunk szeretnénk kicserélni az akkumulátort? 

  • Kapcsolja le a gyújtást és valamennyi áramfogyasztó berendezést. 
  • Az akkumulátor kiszerelésénél elsőként mindig a negatív pólust távolítsa el, beszerelésnél pedig mindig a pozitív pólust csatlakoztassa először. 
  • Tisztítsa meg a sarukat és az új akkumulátor csatlakozóit drótkefével vagy smirglivel, a kontakthibák elkerülése érdekében. 
  • A behelyezett akkumulátorra csatlakoztassa elsőként a pozitív pólust, majd a negatívat is. Amennyiben a sarukhoz védőkupak is tartozik, azt is tegyük a helyére. 
  • Teszteljük az akkumulátort, indítsuk be az autót. Amennyiben mindent jól csináltunk, az autónak be kell indulnia.