Gyújtó-, izzítógyertyák Gyújtó-, izzítógyertyák

A gyújtógyertya feladata, hogy a hengerfejbe került üzemanyag/levegő keveréket egy szikrával begyújtsa, és így a robbanómotor folyamatos működését biztosítsa. 

Mit kínálunk? 

Szervizünkben szemrevételezzük a gyújtógyertyák állapotát, rendellenességek után kutatva feltárjuk lehetséges kiváltó okaikat, majd elhárítjuk a hibákat. Kizárólag gyári beszállítók gyertyáit használjuk a szervizelések során, biztosítva ezzel a magas fokú megbízhatóságot, megnövelt élettartamot és az esetenkénti több éves garanciát. 


Miért fontos? 

A gyertyák rossz működése a motor teljesítményét hátrányosan érinti. Fontos szempont, hogy minden gyújtógyertya hibátlan és jó minőségű legyen. A gyertya porcelán szigetelése is megsérülhet (repedhet), ilyenkor a szikra nem az égéstérben lévő elektródák között keletkezik, hanem áthúzhat a motor más részeire, így csak kis teljesítményű szikra keletkezik a megfelelő helyen, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem szikrázik, és így nem gyújt be a gyertya. A jó gyertyának ellen kell állnia a nagy nyomás- és hőingadozásnak, és figyelembe véve, hogy egy négyütemű motorban, hatezres fordulatszámnál másodpercenként 50-szer kell szikrát adnia, belátható, hogy a motor működését, teljesítményét nagyban befolyásolja a gyújtógyertyák minősége és működése. 

Gyertyák kisokos 

Hol helyezkedik el a gyújtógyertya a motorban?

A gyertya a hengerfejbe van becsavarva, a motorból kiálló végéhez csatlakozik a nagyfeszültségű kábel, az égéstér felöli végén pedig az elektródák helyezkednek el, amelyek a szikrát adják a hengerben lévő üzemanyagnak. 

A gyújtáson kívül van más feladata is a gyertyáknak? 

Igen, a gyertya komoly nyomásnak és hőnek van kitéve a motor működése során. A gyertya feladatai közé tartozik a motorban keletkező hatalmas hőenergia egy részének elvezetése. Az egyes motorokhoz a gyártó megad egy optimális gyertyahőértéket is. Ezt fontos figyelembe venni, ugyanis a gyertyákról általánosan elmondható, hogy otpimális működésük 500 és 850 Celsius fok között garantálható. Ezen a hőmérsékleti tartományon kívül hosszú távú, megbízható működésük nem garantálható. 

Minden autóban van gyújtógyertya? 

A belső égésű motoroknak két változata van: szikragyújtásos és öngyulladásos. Az előbbinél az égés beindításához minden esetben szikrára van szükségünk, utóbbinál az üzemanyag / levegő optimális keveréke a motorban összenyomódva magától begyullad. Az öngyulladásos motoroknak is van gyertyájuk, azonban ennek feladata csak a hidegindítás javítása – ezért is nevezzük őket izzítógyertyának. Mivel a dízelmotorban nincs szükség a tüzelőanyag szikrával való begyújtására, mert a folyamat öngyulladásos, ezért az izzítógyertya tulajdonképpen villamos ellenállás, amelynek felmelegíti az égésteret. 

Milyen hibák a leggyakoribbak a gyertyákkal kapcsolatban? 

1. Az izzítógyertya hegye megsérült. Oka: 
 • túl korai befecskendezés. 
2. Az izzítógyertya barázdált és fogazott. Oka: 
 • túl magas feszültségen való működés, 
 • túl hosszú ideig tartó izzítás, 
 • magas töltőfeszültség 
3. Az izzítógyertya megolvadt, eltört. Oka: 
 • túl korai befecskendezés, 
 • a motor károsodott, 
 • beragadt dugattyúgyűrűk 
4. Az akkumulátorpólus-csavar megsérült. Oka: 
 • az akkumulátorpólus-anya megszorításakor túl nagy nyomatékot alkalmaztak, vagy nem megfelelő szerszámot használtak. 
5. Nincs folytonosság az izzítógyertyánál. Oka: 
 • a gyertya burkolata és a fűtőelem közötti gyűrűs furat összeszűkült, vagy koksz lerakódással van eltömve,
 • a fűtőelem túl sok hőt oszlat el, a vezérlő izzószál hideg marad és túl sok áramot enged a fűtőszálhoz. 
6. A fűtőelem megszakadt. Oka: 
 • olcsó izzítógyertyák, utánzatok 
7. A kerámia fűtőelem eltörött. Oka: 
 • nem megfelelő befecskendezési pont, 
 • nem megfelelő porlasztás, 
 • túl magas feszültség. 

Mennyit számít a gyertya márkája/minősége? 

Mint azt fentebb levezettük, egy gyertyának nehéz körülmények között kell tökéletesen működnie, az egyes gyártók által használt anyagok és gyertyakialakítások közötti eltérés jelentős élettartam- és teljesítménybeli különbséget jelenthet. Szervizünkben ezért csak kiváló minőségű, kiváló minőségű gyertyákat használunk.