Klíma Klíma

A klíma szerepe kettős, az első egyértelmű: nyáron, a nagy melegben lehűti az utasteret, így kényelmesebb utazást tesz lehetővé. A másikat sokan nem használják, pedig a klíma száraz levegője esős vagy téli időszakban segítséget nyújt a páralecsapódások eltüntetésében.

Mit kínálunk?

Szervizünkben a klímaberendezés működését ellenőrizzük, kizárjuk a szivárgás lehetőségét, szükség szerint utántöltjük a rendszert. Két teljesen automata TEXA klímatöltő és gázvizsgáló berendezést használunk, így a régebbi R134a és az új R1234yf típusú klímagáz töltését is eltudjuk végezni. A klímarendszert egy speciális berendezéssel a szerelést követően át is kell öblíteni, amit mi automatikusan elvégzünk Önnek. A klíma számos baktériumnak kiváló táptalaja lehet, ezért a legújabb ózongenerátoros kezeléssel is fertőtlenítjük az utasteret. Amennyiben klímaberendezése meghibásodott, szervizünkben cseréljük a klímakompresszort, igény szerint pedig a szűrőpatront és a pollenszűrőt. Miért fontos?
A klímaberendezés normális működésnél szinte fel sem tűnik, annyira megszoktuk az általa elérhető kényelmet, a problémák ott kezdődnek, amikor működése már nem ideális – a kiáramló levegő nem elég hideg, vagy egyszerűen nem is hűt már a készülék. Ezt rendszeres karbantartással meg lehet előzni. Vegyünk egy példát: a már hibásan működő klímakompresszor javítása vagy cseréje megelőzheti azt, hogy a kompresszorban egy esetleges törés törmelékeit a gáz és a kifolyó olaj a teljes rendszerben szétterítse, így az egész tisztítása szükségessé váljon.
Az autók klímaberendezése emellett ideális körülményeket biztosít a különböző mikroorganizmusoknak. A baktériumok és gombák mellett a bizonyos vírusok is nagyon kedvelik a klímarendszer nedves, nehezen hozzáférhető részeit. Az elhanyagolt klíma sokat veszít a teljesítményéből, növelheti a fogyasztást és allergiás reakciókat is okozhat, mivel a légáram a betegséget okozó organizmusokat a belső térbe juttatja. Ezért az autóklíma berendezésének folyamatos tisztítása, karbantartása a utazók egészségének megőrzése miatt is fontos. Legalább minden klímaszezon kezdetekor ajánlott az autóklíma karbantartása.
Klíma kisokos
Mikor érdemes szervizhez fordulni a klímával?
Ha gépkocsijában az alábbi tüneteket észleli forduljon szervizünkhöz:
  • áporodott, dohos, kellemetlen szag,
  • télen gyakran párásodó szélvédőüveg,
  • nem kielégítő a hűtés,
  • zajos a klímarendszer.

A klímával csak nyáron kell foglalkozni?
A klímarendszer egyik fő alkotóeleme a kompresszor. Ennek kenését speciális kenőanyag végzi, amit maga a kompresszor keringet. Hogy elkerüljük a kenőanyag túlzott besűrűsödését, a kompresszor kenésének kiszáradását, érdemes 2-3 hetente beindítani a rendszert. 
Mit jelent az ózongenerátoros kezelés?
Vegyszer és visszamaradó káros anyag nélküli tisztítási módszer. Az ózon rendkívül erős oxidáló és fertőtlenítő hatású molekula, bármiféle mikroorganizmussal (baktérium, penész vagy egyéb gomba, vírus, szagot okozó elemekkel stb.) kapcsolatba kerülve, megsemmisíti azt.  Az ózongenerátor használatával nemcsak a klímaberendezést, de az autó teljes utasterét fertőtlenítjük. A kezelés után az ózon igen gyorsan egyszerű oxigénné alakul át, tehát nyomtalanul eltűnik. Igazán környezetbarát és gyors megoldás, hiszen mindössze 30-60 percet vesz igénybe a kezelés. 
Mit jelent az ultrahangos kezelés?
Ez az eljárás is fertőtleníti a teljes utasteret. A módszer lényege, hogy egy ultrahangos frekvenciával dolgozó berendezés a speciális tisztítófolyadékot 5 mikron alá porlasztja. Ezek az apró cseppek eljutnak mindenhová, és minden mikroorganizmust képesek elpusztítani.